#31: Endometriose: van pijn naar power

Irina Verwer over endometriose: van pijn naar power

Irina werd op haar 11e voor het eerst ongesteld en ging uiteindelijk op haar 14e naar de dokter, omdat ze hevige pijn had tijdens haar menstruatie cycli. Die pijnen zouden er gewoon bij horen en een pijnstiller zou het moeten oplossen.
De pijnen verdwenen echter niet en werden een onderdeel van haar dagelijkse leven die rondom de eisprong en menstruatie extra verergerden. Tot aan flauwvallen toe.
Een serie onderzoeken leidde uiteindelijk naar een onjuiste diagnose en daarmee een ongeschikte behandeling. Toen Irina op een gegeven moment bij haar gynaecoloog aankaartte of het endometriose kon zijn, werd dat ontkend.

Tot vorig jaar. Toen ze vlak voor de eerste lockdown naar Berlijn emigreerde om bij haar vriend te wonen, waren de klachten zodanig verergerd dat ze daar ook een specialist bezocht die – eindelijk – de zelfdiagnose bevestigde. Sterker nog, de endometriose zat inmiddels in een zodanig vergevorderd stadium, dat een spoedoperatie nodig was.

Deze podcast aflevering is daarom speciaal gewijd aan endometriose, omdat endometriose een onzichtbare aandoening is die veelal in stilte wordt gedragen en geleden. Een stilte die sneller en meer doorbroken mag worden, want naast de fysieke klachten heeft deze aandoening een grote impact op het (dagelijkse)leven, zoals het niet kunnen functioneren door de heftige pijnen, het effect op de vruchtbaarheid en daarmee een moeizaam traject om zwanger te raken en onbegrip vanuit de omgeving.

In deze aflevering deelt Irina haar ervaring, maar hoor je ook dat haar zoektocht naar een verklaring haar tegelijkertijd ertoe gezet heeft om zelf alles uit te zoeken en te onderzoeken wat te maken heeft met menstruatiecycli en hormoonhuishouding.

Verder bespreken we

  • wat endometriose is en wat de symptomen zijn
  • endometriose en de effecten voor het mentale welzijn
  • tips voor self-care 

Irina heeft tevens voor Ekhart Yoga* een serie fijne yogalessen opgenomen. Alle links naar de online lessen en hoe je contact kunt opnemen met Irina, vind je verderop op deze pagina.

Wil je meer weten over Endometriose en waar je terecht kunt, kijk dan ook op de website van Endometriose Stichting.

OVER IRINA
Irina is lichaamsgericht coach, sex & relatie therapeut, yogadocent en schrijver. Zij inspireert en begeleidt mensen dichter bij zichzelf te komen, zodat ze van daaruit de verbinding met anderen aan kunnen gaan.

Zelfzorg, intimiteit en authenticiteit zijn belangrijke thema’s voor Irina. Ze is erin gedoken, heeft ze uitgeplozen, ermee gespeeld en ze steeds meer eigen gemaakt. Sinds 2005 deelt ze haar passie voor deze thema’s met anderen. Eén-op-één en voor groepen.
Daarnaast inspireert ze via haar artikelen in het Yoga Magazine, Yoga International en middels haar twee kookboeken. Irina leidt retreats over de hele wereld, geeft les aan yogadocentenopleidingen, organiseert workshops en masterclasses en geeft online lessen bij Ekhart Yoga. 

Fun facts: Irina is gediplomeerd vegan chef, houdt van Nordic Noir, maakt een mean matcha latte en woont sinds de eerste lockdown van 2020 met haar liefde in Berlijn.

* Voor de online yogalessen van Ekhart Yoga kun je je inschrijven voor een gratis proefperiode van twee weken. Irina is daar één van de vaste yoga teachers en biedt verschillende lessen aan, afwisselend met zowel intensieve als gentle restorative oefeningen.

LISTEN TO THE PODCAST

WATCH THE VIDEO

FOLLOW & CONTACT IRINA VERWER

SUBSCRIBE & FOLLOW

Latest Podcasts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here